Ondernemers en accountants blij met versoepeling controleregels NOW

Terug naar overzicht

Publicatiedatum: 2-6-2021

Euro

In het Financieele Dagblad verscheen vandaag het artikel ‘Ondernemers blij met versoepeling controles op loonsteun’. Demissionair minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees maakt het goedkoper en makkelijker voor ondernemers om hun aanvragen voor loonsubsidieregeling NOW te laten controleren.

De nieuwe controleregels gaan gelden voor NOW-subsidies die sinds oktober zijn verstrekt. Ze zullen leiden tot een ‘aanzienlijke daling’ in de controlekosten voor een doorsnee ondernemer, schrijft Koolmees aan de Tweede Kamer. Volgens het FD zijn mkb-bedrijfjes die minder dan €40.000 aan steun hebben ontvangen, de grote winnaars. Die hoeven geen bewijs meer te overleggen. Dat scheelt een geschatte €165 mln aan accountancykosten. Ook werkmaatschappijen binnen grote concerns profiteren van minder strenge eisen, waardoor hun controlekosten een kwart lager uitvallen.

Reactie SRA

Organisaties van ondernemers en accountants reageren overwegend instemmend. Het FD heeft ook SRA om een reactie gevraagd, die echter door een misverstand niet is meegenomen in het artikel. Voor de volledigheid hieronder de reactie:

‘Over het algemeen zijn we blij met de brief van Koolmees’, zegt Paul Dinkgreve, bestuurder bij accountantsorganisatie SRA. In het voorstel blijft volgens Dinkgreve de noodzakelijke controle bestaan zonder dat ondernemers op onnodige kosten worden gejaagd. ‘Alleen als er aanwijzingen zijn voor frauduleus handelen, moet de accountant alles opnieuw controleren. Als daar geen sprake van is, mag hij uitgaan van de juistheid van de eerder gevonden resultaten.’

Toch heeft Dinkgreve ook een kanttekening over de impliciete boete die volgt op een daling van de loonsom. ‘Als die daling het gevolg is van een minder groot personeelsbestand valt er wat voor te zeggen. Behoud van werkgelegenheid is immers een belangrijk uitgangspunt van de NOW-regeling.’ Maar volgens Dinkgreve is de boete onterecht wanneer de loonsomdaling wordt veroorzaakt door andere oorzaken dan een personeelsdaling. De essentie is mensen in dienst houden.

Lees de volledige brief

Gerelateerd nieuws: